Червена Луна


Тази вечер ще е много зрелищна, защото за пръви път от 30 години, лунното затъмнение ще съвпадне със суперлуние, когато Луната ще се доближава максимално до Земята. Явлението е наричано още "Blood Moon" (Кървава Луна), заради необичайния си цвят.
Може ли някой да знае предварително как  точно ще се появи Червената Луна по време на общото лунно затъмнение?
Не точно. Никой не би могъл да отгатне напълно това. Причината се дължи на въздуха, който дишаме. "Цветът на лунната повърхност ще зависи от състоянието на земната атмосфера" - казва Паскал Декан. - "Ако в атмосферата има много частици вследствие например на голямо замърсяване, червените лъчи също ще бъдат отразени и няма да достигнат до Луната. Ако Луната е кървавочервена, ще може да се успокоим за състоянието на земната атмосфера, но ако е много тъмна, това ще означава, че положението е катастрофално."  По време на общото лунно затъмнение Земята се намира точно между слънцето и луната, така  Земята   хвърля сянка върху Луната. Земната атмосфера се простира на около 50 мили (80 км) над земната повърхност.




 снимка - Christian Ronnel via CC license


 По време на общото лунно затъмнение, когато Луната е потопена в сянката на Земята, има кръгов пръстен около Земята - пръстена на нашата атмосфера - през които преминават слънчевите лъчи. Слънчевата светлина се състои от набор от честоти. Като слънчева светлина преминава през нашата атмосфера в зеленикаво до виолетово. Същият този ефект - прави нашето небесно синьо през деня. Нещо повече, когато тази червеникава светлина първо влезе в атмосферата, тя ще бъде "пречупена" от повърхността на Земята.




Това е специално явление, защото не се случва често" - обясняват от НАСА. След 1900 г. е имало само пет затъмнения по време на суперлуние - през 1910 г., 1928 г., 1946 г., 1964 г. и 1982 г. Зрелищното лунно затъмнение е на 27 - 28 септември. 2015г. Пълното лунно затъмнение ще се вижда от Северна и Южна Америка, Африка, Западна Азия, Източния Тихи океан и Европа повече от един час - от 2 ч. и 11 мин. до 3 ч. и 23 мин. по Гринуич.



източници - earthsky.org, dir.bg

Коментари