Мардин - град приютявал древни народи

Той е град намиращ се в Югоизточна Турция. Има железопътни и магистрални пътища, свързващи го със Сирия и Ирак. Изграден е на скалист хълм в близост до р. Тигър и е част от световното културно наследство на Юнеско.
Мардин се състои от подредени каменни имения осеяни с цилиндрични минарета и оребрени куполи.


снимка - fotokritik.com

Характерно за града е архитектурата на сградите. Те са  измазани с варовикова скала в бежово, която се придобива от кариери.

 снимка - heretravel.com

 И тъй  като градът се намира във вулканичен район - това не е проблем.  По този начин хората поддържат къщите си векове наред.  Мардин е запазил и дърворезбата в  стар стил по своите къщи.

 снимка - thomaslauer.com

Често алеите преминават през сводести тунели под горните етажи на къщите. Релефни резби на животни и плодове придават на града-мечтателност и безвремие.



 снимки - sdmobilya.com.tr
 
 Домовете в този град  отразяват всички характеристики на един затворен  начина на живот.
Те са заобиколени от 4 м високи стени, които ги изолират от улицата.



снимка - dilan.com.tr

 Тук може би ще останете със смесени чувства, но всичко си има обяснение. Тези стени не изолират хората едни от други (макар, че в някой семейства може и да е така). Те осигуряват защита от суровите климатични условия.

 снимка - forumgercek.com


Климатът е средиземноморски с горещи летни дни достигащи до 40-42 градуса и студени, влажни зими, понякога придружени със сняг. Всеки посетил Мардин би се съгласил, че този град има една от най-незабравимите гледки, които някой е виждал през живота си. Гледка над Месопотамия.

снимка - thekurdishproject.org

Градът е с многовековна история и макар сменял имената си, той е запазил цялостта и визията си. Той е бил дом на: хетейци, вавилонци, перси, римляни, араби и селджукските турци. Мардин е отворен за посетители, които желаят  да опознаят нравите на изтока и неговата странна причудливост привличаща ни неудържимо.



източник - allaboutturkey.com, virtualtourist.com

Коментари