Вълшебникът от Оз

  Този филм е направен през 1939г., от режисьора Виктор Флеминг по книгата на Лиман Фр. Баум -  "The Wonderful Wizard of Oz".  Той се излъчва след периода на  "Голямата депресия" в САЩ и има голямо влияние върху филмовата индустрия през това време. "Магьосникът от Оз" е първият филм накарал публиката си "да избяга" от заобикалящата я действителност на бедност и безработица.







 "Магьосникът от Оз" е  филм - класика, който разказва за младо момиче  на име Дороти, копнеещо да напусне дома си, за да  търси приключения, и когато това наистина се случва - филмът разгръща сюжета си.  Придружавана от кучето си Тото, тя се отправя към една вълшебна страна, където се запознава с трима приятели.


Въпреки, че първите и последните части на филма са в черно и бяло, това не означава, че те не са толкова важни, колкото цветната част. Причината първата част да е в черно - бяло, защото Дороти вижда Канзас,  като скучно и ужасно място. В края на филма, момичето осъзнава, че "няма друго място, като у дома", и се опитва да направи всичко, което е по силите и за да се върне към това "безцветено" място. 




Въпреки, че този филм е направен преди повече от 70 години, той е достоен за гледане, защото това е филм, който никога няма да "остарее".
Често бива избиран сред 10-те най-добри филми на всички времена от критиците и при проучвания сред обикновените зрители. Известната песен, „Отвъд дъгата” (Over the Rainbow), изпълнена от младата Джуди Гарланд, бива избрана за най-великата филмова песен на всички времена от Американската филмова академия. 

"Някъде над дъгата, чак горе високо
там на земята, където чух веднъж приспивна песен.
Някъде над дъгата, небесата са сини
и мечтите, че ще имаш смелост да мечтаеш,че
наистина ще се осъществят..."
-  Харолд Арлън и Е. Харбърг







източник -  pawnamerica.com, sbccfilmreviews.org

Коментари