Малкият лечител - Блатно кокиче

 Родът на блатното кокиче (Leucojum aestivalis) включва 12 вида многогодишни растения. Среща се по мокри, засенчени места и покрай реки, както и във влажни лонгозни гори. У нас вирее в югоизточната част на страната  около Бургас,
Сливен и Ямбол. Цветето  е много красиво и оригинално, не случайно през последните години се търси изключително много от любителите градинари в цял свят като декоративен вид.

Блатното кокиче е основна суровина за производство на галантаминови лечебни препарати, какъвто е нивалинът - високоефективно лечебно средство. Те се използват в медицината, както у нас, така и в други страни, за лечение на детски паралич и заболявания, свързани с пареза и парализа на централната и периферната нервна система.

Много важно е да се знае, че използването на блатното кокиче за самолечение е опасно. Освен галантамин в него се съдържат и други силно отровни алкалоиди. При незнание това може да доведе до фатални последици. Нещо повече - хората, които събират блатно кокиче, не трябва да имат рани по ръцете, защото това може да доведе до тежки последствия.




източник - zeleno.bg

Коментари