Има ли живот на най-дълбокото място на Земята

  Марианската падина се намира в Тихия океан между Япония и  Папуа Нова Гвинея,  източно от Марианските острови. Тя е дълга 2500 км и дълбока до 10994 м.
Марианската падина е  най-дълбоката известна океанска падина, както и най-дълбокото място на земята.
Някога се е  смятало, че на дъното на падината няма живот, тъй като той не би могъл да съществува заради ниските температури, пълната тъмнина и високото налягане. Международна група учени установила, че има  организми, които виреят на самото дъно на падината, почти на 11 км. дълбочина.

Това място крие богата микрофлора, съставена от активни микроорганизми съобщава Би Би Си.  Доктор Робърт Тернуич, сътрудник на Шотландската асоциация на океанолозите, смята, че даже най-дълбоките падини на световния океан кипят от живот. Това в никакъв случай не е мъртва зона, казва той.
  Държавите включили се в проучването на тайнствената падина  са ;
Шотландия , Гренландия, Германия и Япония.  Неотдавна на дъното на Марианската падина слезе известният американски кинорежисьор Джеймс Камерън. През 2012 г. той се спусна на самото дъно в едноместна подводница, като с така стана първият за 50 г. човек, стигнал до най-дълбоката точка на световния океан.



източник- 24chasa.bg

Коментари