Бащата на анимацията




"Начина да успееш е да спреш да говориш и да се захванеш на работа" -Уолт Дисни

Опитайте се да си представите един свят без "Walt Disney". Един свят без неговата магия, капризност и оптимизъм. Неговият основател трансформира развлекателната индустрия, в това  което  познаваме днес. Той е пионер в областта на анимацията и намерил нов, свой  начин как да  възпитава децата.
 Той е Уолтър Елиас Дисни e роден на 5 декември 1901г. в Чикаго, Илинойс  в
семейството на Елиас Дисни, който е бил с ирландски-канадски произход, а майка му Флора Кол Дисни е била с  немско-американски произход. Уолт  е бил един от петте деца в семейството. Четири момчета и едно момиче.
 По-късно, след раждането му семейството се премества в щата Мисури. По-голямата част от детството си той прекарва там.  От малък е имал  интерес към рисуване и изкуство. Когато е бил  на седем години, той продавал малки скици и чертежи на близките съседи.
Изучавайки усилено изобразително изкуство и фотография, амбициозният младеж нощем посещавал и Академията за изящни изкуства в Чикаго.
 Там той се изявявал, като карикатурист   във вестника на академията.
 През есента на 1918г. Дисни е подал молба за военна служба, но молбата му е била отхвърлена, тъй като бил само шестнадесет години. Вместо това е  бил приет  да се присъедини към "Червения кръст" и е  бил изпратен във Франция, където  прекарва една година като шофьор линейка.
Талантът му да рисува е бил използван за първи път в мълчалив анимационен филм, озаглавен Plane Crazy.  На13 юли 1925г. той се жени за една  от първите си служителки на име Лилиан. Сдобиват се две дъщерички.


По-късно през 1928г. Мики Маус прави своя екранен дебют.
 На 21 декември 1937г., "Снежанка и седемте джуджета" е първият пълнометражен анимационен мюзикъл. Премиерата е в "Carthay" театър в Лос Анджелис.
  Филмът, произведен в нечувано цената на $ 1,499 милиона през дълбините на депресията, като все още е считан за един от най-великите подвизи на  американското кино.
Починал е през  15 декември 1966г. на 65 годишна възраст.
Той не е бил типичен холивудски магнат, предпочитал е семейният уют и е прекарвал всяко свободно време с тях.   Харесвал е историите и неговата цел е била да направи живота по-приятен  и забавен за децата и за порасналите такива. А и на вярно е успял поне малко.
 
 






 информация:justdisney.com

Коментари