Красивата и непозна - Латвия



Латвия е малка прибалтийска държава граничеща с Естония, Литва, Полша, Беларус и Русия. Тя е страна, която съчетава в себе си много, култури, езици и исторически традиции повлияни от съседните държави, но е успяла да съхрани своите обичаи, уникална кухня, оригинални празници и национален костюм.
Всичко това прави малка прибалтийска страната достойна туристическа дестинация на Стария Свят. Столица на Латвия е Рига. Тих, уютен и чист -този  град е  разположен на двата бряга на река Даугава. През 2014г., става Европейска столица на културата.


Градът съчетава в себе си смесица от ново строителство и старинна архитектура. Старият град, намиращ се в Рига е прекрасен резерват, който е защитен от ЮНЕСКО. Интересен факт, е че Рихарт Вагнер посещавайки това място през 1838г., написва известната коледна песен „О Таненбаум”. Има няколко културни обекта в града, който неминуемо е добре да се посетят. И още интересни факти за града:
-         Рига се слави с първата коледна елха в света. Всеки латвиец, може да разкаже историята, как Мартин Лутер разхождайки се между елхи, на лунна светлина, е бил споходен, от идея да украси една от тях. Вдъховението дошло, когато се загледал в отблясаците, които хвърляла лунната светлина върху дътветата. Разбира се, ние можем да гадеем как точно е станало.
    На всеки 5 години, Рига е домакинна Фестивала на латвийската песен и танц. Интересното, е че само за три дни минават  повече от 50000 участници. А в последния ден на фестивла около 20000 души, излизат на сцена в Межапаркс и пеят, създавайки прекрасно настроение.
Едно най-новите явления е Национална библиотека на Латвия (Latvijas Nacionālā bibliotēka, abbr LNB) е най-голямата библиотека в страната. 
Тя е държавна институция на Министерството на културата на Латвия. Екскурзиите до библиотеката се провеждат от понеделник до събота включително; за жители на Латвия, екскурзиите са безплатни, за чуждестранни гости цената е 2 евро на човек, за групи от 15 души - 20 евро.



Други забележителности, които можете да видите са: "Статуята на свободата", "Великата и голяма гилдия", "Паметник на латвийските стрелци", "Къщата на черноглавците и " Къщата на Тримата братя", "Музей на авиацията", "Музей на окупациите", "Праховата кула", "Замъкът Рига", Кулата на „Дом”, църквата "Св. Йоан" и още много други места, които ще Ви върнат в епохата на героичните личности живяли някога по тези места.







Източници - http://www.latvia.travel/ru
                     http://www.latvia.eu

Коментари