Кралят на рока

"Моята философия за живота е проста: нужно ми е да обичам някого, да чакам някого и да направя нещо." - Елвис Пресли



Елвис Арън Пресли (на английски: Elvis Aaron Presley) (по известен като Елвис Пресли или просто Елвис) е певец, музикант и актьор роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи, САЩ. в семейството на Върнън и Гладис Пресли.

Тойе определян като Краля на рокендрола или просто Краля. Той е Елвис Арън Пресли. Известен е като певец, музикант и актьор. Роден  е на 8 януари 1935 г. в семейството на Върнън и Гладис Пресли,Тюпело, Мисисипи, САЩ. Елвис е единствено дете.  Гласът му буди интерес още на 3 годишна възраст, а по-късно, когато е на 10 (1945 г.) е качен на стол, за да може да достигне до микрофона, той спечелва втора награда на щатското състезание за непълнолетни певци. Пее баладата "Old Chep" и получава награда от пет долара и безплатно завъртане на въртележка. Елвис Пресли тръгва по пътя на музиката през 1954 г. и бързо става известен в цялата страна. През През януари 1956 г. Елвис прави своя първи запис за "RCA". Записва пет песни, между които "Heartbreak Hotel", а по-късно още  две от най-известните си песни – "Don't Be Cruel" и "Hound Dog". Втората се превръща в символ на рокеднрола и въпреки че оригиналът не е негов, днес всички свързват тази песен именно с него. Същата година, той прави и първата си роля в киното във филма "Love Me Tender". Снима се в още 32 филма. Критиката порицава остро тези роли, но филмите на практика се оказват печеливши с обща печалба от 150 милиона долара  През март 1958 г., той влиза в казармата, а в края на същата година, Елвис претърпява огромна загуба, губи най-близкият си човек - майка си. През 1960, той приключва наборната си служба. През 1967 г. се жени за Присила Анн Вагнер след около десет години съвместен живот с нея, а на 1 февруари 1968 г. се ражда дъщеря им Лиса Мари Пресли.

 През 1960 г. Елвис се премества в Холивуд, където участва в над 20 филма заедно с някои от най-известните актьори.
Той се завръща на музикалната сцена през 1970 г. с концерт в Лас Вегас. Прави турне в САЩ като изнася над 500 концерта на живо. Същата година се развежда със съпругата си Присила. Стресът от развода, напрежението от непрекъснатите пътувания, го склоняват към употребата на стимуланти и анти депресанти, които оказват пагубното си влияние и на 16 август 1977 г. в имението си в Грейсленд, близо до Мемфис на 42 години кралят на рока поема своя последен дъх.
След неговата смърт домът му в Грейсленд се превръща в свято място за милиони негови почитатели от целия свят. До смъртта си е продал повече от 600 милиона сингли и албума.
Елвис Пресли има продадени над 1 300 000 000 албума по целия свят, повече от всеки друг изпълнител или група, включително The Beatles. Той е най-продаваният солов артист в историята на поп музиката и е смятан за една от най-значимите личности в поп-културата на 20-ти век.

Няколко факта за краля: 

Притежавал е черен колан по карате.

Имал е домашен любимец шимоанзе на име Скутар

Бил е с руса коса до почти 20 годишна възраст.

Колекционирал е оръжия и статуи на Жана Дарк и Венера Милотска.

След смъртта му имението „Грейсланд” е превърнато в истински музей. Смята се, че годишно то е посетено от над 600 000 привърженици на Краля.

Има имитатори по целия свят – става дума за приблизителното число от 85 000 души.



източник /webstage.bg

Коментари