Виетнам

 Виетнам е държава, която ни грабва със своята пъстрота, причудливост шум и непринуденост. С площ 331 688 km² и 85 милиона жители Виетнам се нарежда на 13-то място по население в света и на 65-то по площ. Страната е  разположена по източното крайбрежие на полуостров Индокитай. Граничи с Китай на север, с Лаос на запади с Камбоджа на югозапад.



Климатът в страната до голяма степен се определя от мусоните. По време на сухия зимен сезон, продължаващ от ноември до април, мусонните ветрове духат от север и североизток, през територията на Китай.  В периода на южния и югоизточен летен мусон, от май до октомври, в страната навлиза влажният въздух от морето, в резултат на което валят силни дъждове. Столица на Виетнам е Ханой.


Градът е изпълнен със зеленина и френска колониална архитектура. Присъщо за Виетнам е афинитета към различния вкус, вкус който европееца трудно би възприел.


Те могат да превърнат в ястие всичко, което: лети, пълзи,подскача и т.н. Например, могат да препарират змия и от нея да стане чудесна напитка. Разбира се, всички сме чували, че си похапват кучета - това е така, но едва 30%процента от тях ги предпочитат.


 Много често бихте срещнали малки антикварни магазинчета, в които ще намерите по нещо уникално за сувенир. Като цяло търговията е на почит в страната. От големите търговски центрове до амбулантните търговци, седнали на малко столче, които излагат стоката си буквално на улицата.


 Хората създават впечатление на тих, усмихнат, много трудолюбив и отворен към света народ. Това може би, се дължи на красивата природа,която ги заобикаля.
Ха Лонг е една от най-популярните туристически дестинации.


 Той е сред най-красивите заливи в света и заема площ 1,553 кв. км. В продължение на 120 км. по брега на залива  са пръснати около три хиляди острови, островчета и самотни скали.


 Освен това  има и коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и, разбира се, пясъчни плажове. ЗаливътХалонг е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.


Той е наричан още  осмо чудо на света. Голяма част от островите му са необитаеми и почти не са били докосвани от въздействието на хората.


Във Виетнам се намира и най-голямта пещера в света - Сон Дунг, разположена в областта Куанг Бин. Тя е била открита от един местен жител на име Хо Хан през 1991 година. През 2009 год. група учени, начело с Хауард и Деб  Лимбърт тръгват да изследват тази пещера.


Те установили, че е дълга над 5 км. На височина достига около 150 м, висока е около 200м, а дъжината и е девет километра(Това е достатъчно да побере малък град в себе си, като е цели два пъти по-голяма).



Интерсесно още за страната, е че не се празнуват рожденни дни. Отбелязват се на Нова година.

40% процента от населението носи фамилията Нгуен.

Виетнамците могат да закрепят толкова голям товар на скучер, че могат да опровергаят всякакви закони на физиката.

Студеният чай е безплатен.

Не е желателно да се вглеждате продължително в очите им, тък като, според виетнамците това означава заплаха или недоверие.


източници - patepis.com, cluborfei.com,smartnews.bg

Коментари