Да отскоччим до най-големият остров на Земята

Този остров е най-големият на Земята. Обхваща площ от 2,166,086 кв. км. Интересно е името, което носи, тъй като то   означава „Зелена земя“, а всъщност растителността там не е много само  84% от площта на острова е покрита с лед.



discover-the-world.co.uk

 Навярно се досетихте, че става въпрос за Гренландия. Според някои учени по времето, когато викингите пристигат в Гренландия, част от крайбрежието действително е било зелено, но вероятност това да само митове с които, привличали някога новите заселници.


panoramio.com

На този остров  живеят  около 56 000 души, което  го прави  един от най-рядко населените в света.  Той е остров - държава, негова столица е Готхоб (Нуук).Тя е самоуправляваща се провинция на Дания, получила съвсем наскоро значителна вътрешнополитическа автономия.


findpik.com

  На острова може да се наблюдава живот при рекордно минусови температури и екстремни арктически условия. Климатът на Гренландия е субарктически към арктически. 
Средната зимна температура по крайбрежието е между -7°C и -36°C, а средната лятна температура е от 3°C до около 10°C. В центъра на острова средната температура може да достигне -47°C, при абсолютен минимум -70°C. 


theplanetd.com

Топлото океанско течение "Гълфстрийм" преминава само покрай южното и югоизточно крайбрежие, което значително ограничава обитаемите зони, покрити с някаква зеленина (основно мъх, без дървета). Единствените места в Гренландия, където през лятото снеговете и ледовете се стопяват напълно са крайбрежията. И все пак тук не виреят дървета, а само някои тревисти растения, цветя, мъхове и лишеи.

Joel Tettamanti

  В Гренландия се намира най-големият национален парк в света. В него можете да видите някои от най-вълнуващите животински видове в северното полукълбо, включително огромните моржове с техните мощни бивни и най-големия хищник – величествената полярна мечка. Крайбрежните райони са дом и на между 5000 и 15 000 мускусни бикове, които представляват около 40% от световната популация на този животински вид. 

Northeast Greenland National Park

Сред другите видове са и арктическата лисица, сибирската белка, лемингът и арктическият заек. Морските животни в региона  са представени от няколко вида тюлени, китовете нарвал и белуга, и др. 


feel-planet.com

За да посетите този регион  Ви е необходима  известна доза авантюризъм, зимна екипировка и желание за приключения. Може би не  всеки, би успял да преодолее страха си да отскочи до такава  дестинация, но който го посети със сигурност не буи могъл да сравни това изживяване  с никое друго. На кой не би му спрял дъха при гледката на величествена природа, непокътната хиляди години.





източници - az-deteto.bg, idi.bg/

Коментари