Най-екзотичните и причудливи плодове на Земята - част 1

Те имат странни имена, ярки цветове и причудливи форми. Освен това техните хранителни качества са на изключително ниво. Запознайте се с някой от най-екзотичните плодове на Земята.





Кокам - индийска ягода


Индийската ягода съдържа активното вещество Hydroxycitric Acid (HCA) известно още като цитрин. Тя подтиска синтеза на мазнини, стимулира изгарянето на мазнините като клетъчно гориво по време на тренировка и подтиска глада. Не се препоръчва при бременни, кърмещи и
лица под 18 годишна възраст.


Кукуат - китайска мандарина



В центъра плодът е кисъл, но повърхността му е сладка. Често се използва в салати или коктейли. Най-предпочитан е сварен или в десерти. Родната му е Южна Азия.


Питахия - драконов плод


Този  е плод принадлежи  към семейство Кактусови. Над 80% от съдържанието на драконовия плод е вода. Той е богат на витамин С и витамин Е, както и минералите фосфор, калций, магнезий, флуор и цинк. Негова родина е Мексико.


Нони - индийска черница



Нони е много богат на витамините А и С, витамин В3 (ниацин), минералите желязо, калий, калций и натрий. Но също така учените откриват съдържание на терпеноиди, лигнани, олиго-и полизахариди, биофлавоноиди (рутин), урсулова киселина, капронова Родината му е Френска Полинезия, но се среща в целия Тихоокеански регион.

Гува 




Гуавата е нискокалорична, богата на фибри, витамин А, витамин С (мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали), фолиева киселина и минералите калий, мед и манган. Родината и е Южна америка

Карамбол




Карамбола не само ефективно утолява жаждата, но и също така се използва като антипирептик. Плодът съдържа много витамини и минерали, поради което се препоръчва при диети за отслабване. Среща се в Малайзия и на остров Ява.







източници - houseofsport.bg, edna.bg, blog.vladec.net

Коментари