Смелоста да бъдеш първи

 "Да бъдеш първи в космоса, да започнеш един  безпрецедентен дуел с природата - мечта! Но след това се сетих за огромната отговорност, която пада върху мен. Първият, който направи нещо, което хората мечтаят  поколения наред, от първите, които проправят пътя на човечеството в космоса. Аз съм щастлив..."
 Колко ли смелост трябва да има човек, за да извърши такова дело, че да остане завинаги в световната история като - първият?  Той е полковник, военен пилот и летец-космонавт.
Роден е на 9 март 1934 г., в село Клушино, в семейството на Алексей Иванович Гагарин и Анна Тимофеевна Матвеев. Юрий Алексеевич Гагарин е бил обикновено дете, растящо в семейство, малко под средната класа. Той учи в Люберецкото професионално училище № 10. По-късно  е приет във ВЛКСМ (комунистическа младежка организация в бившия СССР). Завършва с отличие професионалното училище с квалификация леяр-формовчик. През 1951 г. се записва в Индустриалния техникум в град Саратов. На 27 октомври 1957г., Гагарин се жени за Валентина. Раждат им се две деца - Елена и Галина. Той е първият човек излетял в космоса. На 27 години, Гагарин се превръща в един от най-смелите мъже  живели някога.  Полетът се провежда на 12 април 1961 година с космическия кораб „Восток 1“, който извършва пълна обиколка около Земята.  Престоят му в космоса е 1 час 48 минути.  През 1966 г., се подготвя за нов космически полет. За него се подготвят Владимир Комаров и Юрий Гагарин. Решено е с кораба „Союз-1“ да лети  Владимир Комаров, за да не се рискува живота на Гагарин. Полетът завършва фатално. При приземяването се разбива и Комаров загива.  Юрий Гагарин обещава, че космонавтите ще научат „Союз“ да лети. Така и до ден днешен корабът „Союз“ лети в космоса.

снимка - gagarin.ortox.ru

  На 12 април 2011 г., телевизонният канал "Viasat History"  излъчва премиера на биографичен филм за първия космонавт в света. Той е създаден въз основа на  щателни проучвания. Авторите го представят като "историята на един съветски герой, пионер в Космоса и очарователен човек.





източници - ru.wikipedia.org, vesti.bg

Коментари