Златна Прага


Тя едновременно е столица и най-големият град в Чехия. Това е 15-ят по големина град в Европейския съюз. Прага (чешки: Praha) означава - "слушате".  Градът е разположен в северозападната част на страната, на брега на река Вълтава. Градът е дом на около 1,24 милиона души, а в по-голямата си градска зона около почти 2 милиона. 


 Прага има умерен климат, с топло лято и студени зими.  интересно, е че тя  има и  най-ниския процент на безработица в Европейския съюз. Прага е дом на редица известни културни забележителности, много от които са оцелели след насилието и унищожението на  Европа през 20-ти век
 


 Основни атракции включват Пражкия замък, Карловия мост, Стария градски площад с астрономическия часовник Прага, еврейския квартал, Петрин хълм и Вишеград. От 1992 г. насам обширния историческия център на Прага е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.


Градът се гордее с повече от десет големи музеи, заедно с многобройни театри, галерии, кина, както и други исторически експонати. Има обширен модерен обществен транспорт, който свързва града.  Прага се класифицира като "Алфа" глобален град според GaWC проучвания.




 Тя бива сравнявана  с  Виена, Сеул и Вашингтон, заради богатата си история. Този град средно е посещаван от  4,4 милиона чуждестранни посетители всяка година, считано от 2011 г. 





  Прага е на пето място в световната списъка на най-добрите дестинации на "Tripadvisor" през 2014 г.  Тя е сред  5-те най-посещавани европейски градове, след  Лондон, Париж, Истанбул и Рим. 



източник -  en.wikipedia.org

Коментари