19 факта за очите

1. Кафявите очи всъщност са сини под кафявия пигмент. Съществува даже лазерна процедура, с която може завинаги да се променят кафявите очи в сини.

2. Зеницата на очите се разширява с 45%, когато гледаме към любим човек.

3. Човешката роговица толкова прилича на роговицата на акулата,  така че последната се използва като заместител при някои операции на очите.

4. Невъзможно е  да кихнете с отворени очи.

5. Човешкото око различава 500 нюанса на сивото.

6. Всяко око съдържа 107 милиона клетки и всички те са чувствителни към светлината.
7. Всеки 12 човек от мъжки пол е далтонист.

8. Човешкото око възприема само 3 участъка от спектъра- червен, син и зелен. Останалите цветове са съчетание от тези основни.

9. Диаметърът на нашите очи е около 2,5 см. и те тежат около 8 гр.

10. От всички мускули на човешкото тяло, мускулите на окото са най-активните.

 Средно за целия си живот ние виждаме около 24 милиона различни изображения.

11. Отпечатъците на палците ви имат 40 уникални характеристики, a в същото време ирисът има 256 такива характеристики, именно затова напоследък сканирането на ретината се използва за целите на безопасността.

12. Мигването продължава 100-150 милисекунди и вие можете да мигнете 5 пъти за 1 сек., тъй като това е най-бързият мускул в човешкото тяло.


13. Нашите очи фокусират 50 неща в секунда.

14. Маите са смятали кривогледите хора за по-привлекателни и са се опитвали да направят така, че децата им да бъдат кривогледи.

15. Преди около 10 000 години  всички хора са били с кафяви очи, докато при човек, живеещ в областта на Черно море, се е появила генна мутация, която довела до появата на сините очи.

16. При 2% от жените се среща рядка генетическа мутация благодарение, на която се наблюдава допълнително петно в ретината и така  те могат да виждат 100 милиона цвята.

17. Хората и кучетата са единствените, които търсят зрително подсказване в очите на другите, а кучетата правят това само като общуват с хората!

18. Ние виждаме с мозъка си, а не с очите.

19. Човешката очна ябълка тежи 28 грама.




източник - puls.bg
Човешкото око може да различи 500 нюанса на сивото.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/highlights/news_16853.html

Коментари