Първата коледна картичката

Празниците идват и ние искаме да изпратим послание на най-близките си, в което да им отправим своите най-сърдечни пожелания. Но дали все още това е популярно?! След навлизането на технологиите и социалните мрежи, ние можем
с две кликвания да поздравим избрания от нас човек. Емоцията би ли била същата?!


  Не! Защото  в наши дни почти никой не очаква  да намери картичка в пощата си. Единственото, което можем да открием в нея са сметки, брошури или абонаментен вестник, но не и нещо толкова лично, предназначено специално за нас, което да ни изненада приятно. Ако се върнем назад във времето ще разберем, че коледната картичка е  успяла да запази традицията си вече около 170 години.
Първата коледна картичката е нарисувана от англичанинът Хенри Коул. По онова време хората си разменяли пожелания за празника с помощта на литографии, специално украсени и прилежно изписани за повода. Той смело да нарушил британските традиции и наел художник да нарисува  семейството му на библейски картини и традиционна празнична украса. Говори се, че сър Коул така и не изпратил коледните картички, които били 40 на брой. Идеята обаче допаднала на много хора и скоро се превърнало в любима традиция.


Днес са запазени 12 от 40-те литографии на Хенри Коул, станали мечта за всеки колекционер. Една от тях е разиграна на търг и е продадена за 22 хил. лири, с което остава в историята като най-скъпата картичка в света.  Решихте ли как да отправите своите пожелания? Направете го на хартия не е толкова скъпо, колкото радостта на близък човек.





източник - rozali.com

Коментари