Истинска история за честта на 47 ронини


Историята на 47 Ронини, известна, също като "Чушингура".
Описанa от японски историци като "National Legend", отмъщението на 47 Ронини от Ако, който са последвали пътят на Бушидо - пътят на честта.
 

 Тя започва на 21-ви април 1701г., когато господарят Асано Нагунари, даймио на Ako  е бил принуден да извърши ритуално самоубийство -" сепуку", заради нападението си към  Кира Йошинака

 Кира бил груб и арогантен церемониалмайстор, при който достойнства, като чест и уважение не били на почит.  По онова време, в което са живели, показването на меч, дори и без  сериозно посегателство, се е наказвало със смърт. Превърналите се в ронини, самураите  на Асано продължили да му бъдат верни,  дори и след гибелта му. Те започнали план за атакуване срещу жестокият Кира, въпреки че били наясно със съдбата си.  Под водачеството на Оиши Кураносуке, година след смъртта на Асано Нагунари, в една снежна декемврийска вечер, те нападнали дома на Кира и отмъстили за господаря си. След убийството на Кира, смелите войни  се предали на властите, знаейки участта си. За извършване на такава вендета, 47 ронини, трябвало да изкупят греха си, чрез ритуално общо "сепуку", това било въпрос на чест.
Днес в Япония, 47-те  Ронини и самураите като Мусаши Миямото се считат от японския народ като "Културни Герои" и те са отличени в традиционни празници и в безброй "кабуки" пиеси, филми, романи и разкази.




Всяка година 
на 14 декември град Ako в префектура Хиого се провежда Gishisai фестивал, в памет на 47 Ронини. На този ден сградите и улиците са украсени със знамена и цветни фенери.
Освен това, всяка година, в Sengakuji храм в Токио, хиляди туристи посещава мястото за почивка на 47 Ronin и отдават почит на тяхната всеотдайност към Бушидо.





източник - 47ronins.com

Коментари