Легенда за асирийската, античната владетелка

  artworkdesktopwallpaper.blogspot.com

"Преди мен нито един асириец не бе виждал голямото море. Аз видях със собствените си очи  четири морета, а техните брегове признаха силата ми. Спрях могъщите реки да текат, според моята воля и ги отклоних по посоката, която аз реших, за да оплодят земите ми, които бяха преди безплодни и без жители."
 - надпис върху един от  паметниците, построени по нейно нареждане

Още в древни времена, хората са вярвали в  легенди. И до ден днешен те биват поставени на границата между реалността  и мита, но за това пък са подкрепени  с доста исторически факти. Историята, която ще ви разкажа е за една асирийската царица и  истината за нея е забулена от митове и легенди. Тя е станала символ за успеха на жените в една епоха,  когато  масово са били на дъното на обществената йерархияПрочута заради красота си, смелостта, мъдростта, и съблазнителната си сила, тя е присъства в много антични легенди. Има разкази, че тя е родена в Аскалон, Сирия.
Нейн баща  бил асириец с удивителната красота. а нейна майка била  богинята Деректо.   Едва на около годинка, била изоставена от майка си. Овчар на име Симмас намерил бебето в скалисто място и го приел като свое дете.
Нарекъл го Семирамида. Изминали години и тя се превърнала в забележителна девойка. Oсвен със хубост си, Семирамида впечатлявала и със своята необикновена интелигентност.  Не далеч бил двореца на великия асирийски  крал Нинус. Той владеел много страни като; Вавилония, Армения, Медея, Финикия, Сирия, Киликия, Ликия, Лидия, Мизия, Фригия, Витиния, Кападокия и още други. Изключение били индианците и бактрите. Един ден Менос, управител на Ниневия, бил изпратен  от великия крал Нинус да инспектира сирийските му стада. Там Менос срещнал Семирамида и се влюбил. Минало известно време и крал Нинус решил да нападне Бактра*, който дълго време успявал да се опълчи срещу неговите опити за превземане. Според изследователи армията му била 1700.000, войници, 210 000 конници, и около 10 600 война на колесници. Когато войските се отправили към Бактра били принудени да се разделят, тъй като проходите, които служели като защита били много тесни и така силата на крал Нинус отслабвала. Бактрите показали сила и това уплашило Менос (управителя на Ниневия). Той се страхувал  за живота на Семирамида и заповядал да бъде доведена в лагера им. Семирамида решила,че  има благоприятна възможност да покаже своите знания и умения. Тя се облякла в странни дрехи, така че да не може да се установи дали е мъж или жена (между другото този вид обличане се превърнало в стил на робите, а в  по-късен етап и  в костюма на мидяните и персите.) и тръгнала с войските пратени от Менос. Когато Семирамида пристигна в лагера, тя разбрала, че атаката е била насочена главно срещу тази част на града, разположена в равнина, а не срещу цитаделата - крепостта защитаваща замъка. Така тя разбрала, че това е причина бактрите да пазят своите укрепления с по-малко бдителност. След това, Семирамида   направила  подбор  на войниците, като използвала техните умения.  Войниците, които, можели да се катерят добре, тя повела към крепостта, като заедно с тях атакувала. Виждайки това Бакрите  се оттеглят, втурвайки се да спасяват крепостта, но войската на Нинус побеждава. Градът е завладян благодарение на навременната намеса на Семирамида.  Крал Нинус бил повече от очарован никога до тогава не бил срещал жена с нейният ум и красота. Пренебрегвайки чувствата на съветника си Менос, той взел Семерамида за своя жена, смятайки я за достойна за да управлява заедно с него. В легендата се твърди, че Менос  се самоубил от ревност.  Нинус и Семирамида  имат син, който кръстили Ниняс. На около 52 годишна възраст кралят умира, като предава пълен суверенитет на Семирамида до наследяването на Ниняс. Царуването и продължило 5 години, като тя успяла да надмине  по успехи съпруга си. Решила е да увековечи името си като е започнала с изграждането на паметници и с разкрасяването на Вавилон реновирайки го, чрез нови пътища и мостове. Отклонявала е реки за да напоява земите си и да направи почвата по-плодородна.
themagazine.ca

 В легендата се казва, че Семирамида е започнала строежа на Вавилонските кули. Тя е свързана и с трето от Седемте Чудеса на света, макар че и до днес останките, които са открити не са достатъчно достоверни.  За Висящите градини на Вавилон или по-познати като градините на Семирамида  се смята, че са  построени около древния град Вавилон, който се е намирал на територията на днешен Ирак. Основните сведения за градините са почерпени от документите на гръцките историци Страбон и Филон. Висящите градини представлявали терасирани и изкуствено напоявани пирамиди на четири етажа.  Дори исторически невярна, тази теория  е била  най-разпространена сред хората, имайки предвид името, с което градините са известни и до днес. Дори след възкачването на синът и на тона, Семирамида продължила е да кръстосва по вода и суша за да завладява нови земи и е опознава чужди култури.
  Някои изследователи свързват представата за нея с действително съществувалата Шамурамат, съпруга на асирийския владетел от 9 век пр.н.е. Шамши-Адад V. 
 Дали историята на  Семирамида е приказна легенда или наистина е с исторически характер, това е доста трудно да се определи, но ако половината от нейните чудни дела са верни, тя трябва без съмнение  да притежава знаменито място сред най-известните кралици в древната история.








*Бактра, днешен Балх в Афганистан 

източници - webzeest.com -, idi.bg








 

Коментари