Как се е появил моливът?

Преди хиляди години, още от преди новата ера хората са изпитвали нужда да записват видяното, чутото, придобитите си знания и умения за да оставят след себе си следи. Те разбира се са го правили рисувайки върху скалите на пещери, но по-интересното, е че са измисляли всякакъв вид инструменти за писане. А за съществуването на молива трябва да благодарим, на
древните римляни, които са измислили инструмент за писане наречен стилус, който се доближава  по вид до молива в наши дни? Но историята на молива тепърва предстои. В Англия около 1564г. първоначално са се появили графитни пръчки, които били  увити  една в друга. 

 По-късно графита се вмъква в издълбани дървени пръчки, и така се появява моливът. Нюрнберг, Германия е родното място на първите моливи за масово произвеждане. 
 През 1662г. компаниите  STAEDTLER  и по- късно Faber-Castell първи започват активно производството му, следват ги;  Eagle Pencil Company, Eberhard Faber,  Berol, General Pencil Company и др.  Сега имаме фабрики в световен мащаб - нужни са ни само малко въображение и моливи от близката книжарница.


Jack_Katzen./claudiasartwork.com





източник -  pencils.com

Коментари