С аромат на канела

  Много хора свързват аромата и, с домашния уют, празници и топлина от чаша  в хладно време.
Канелата е популярна билка от хиляди години пр.н.е. Данни сочат,  че е била използвана в целия древен свят, и че арабски търговци са я донесли в Европа.  



Около 1518, португалски търговци открили канела в Цейлон, днешна Шри Ланка. 1800г. канелата  вече не е скъпа и  рядка стока, тъй като тя е започнала да се отглежда и в други части на света. Днес ние срещаме два вида вносна канела: от Цейлон и  Касия канела. Касия канела се произвежда предимно в Индонезия и има силна миризма. Този сорт е по-евтин  и обикновено можем да намерим в магазините за хранителни стоки.
  Колкото до по-скъпата  Цейлонска канела, тя  в по-голямата част се произвежда в Шри Ланка. Има по-мек и  по-сладък вкус Канелата като цяло се използва най-вече за подправка, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и при приготвяне на агнешко и птиче месо. 


 atortphotography.com

Фармацевтични изследвания доказват, че канелата укрепва имунната система, помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет, събужда апетит, спомага за храносмилането и има тонизиращо действие.

        



източник - history.com, wikipedia.org

Коментари