Делфинотерапия


 Делфините  са бозайници, чието самостоятелно развитие е започнало преди около 10 милиона години, през периода на Миоцена. Те са смятани за едни от най-интелигентните същества на Земята. Въпреки многобройните научни изследвания проведени през годините върху тяхното поведение, както в плен, така и на свобода, техният интелект си остава загадка,
на която скъпата модерна апаратура все още не е дала задоволителен отговор.
 Делфините  много често се използват за лечение в медицината и психотерапията. Методът за лечение, чрез общуване с делфини се нарича Делфинотерапия. Общуването с тези мили същества помага да се стабилизира  емоционалното състояние на човека  и  да се снеме психологическото напрежение.  Те са в помощ и на  хора, попаднали в екстремни условия, преживяли земетресения, урагани и всякакъв друг силен стрес.
Делфинотерапията е широко разпространена  при  деца със заболявания на нервната система - аутизъм, церебрална парализа, умствено изоставане и синдром на Даун, мозъчна парализа без спазми, мигрена забавено развитие на речта и още други тежки състояния, които на пръв поглед изглеждат не лечими. Противопоказен е при онкологични  и остри респираторни заболявания и епилепсия.
  Най-голямо разпространение този метод има в САЩ, Мексико,Израел, Русия, Турция, а тепърва и у нас този метод събира популярност.







източник - kidssports.bg, wikipedia.org

Коментари