5 Анимациони сериали от 90-те, които ни вдъхновяваха да правим добро!


Помните ли съботните късни утрини, пред стария телевизор?  Всеки от нас е имал любимо детско филмче, заради  което е приковавал поглед в екрана.  Безстрашните герои, които са ни вдъхновявали, а може би и възпитавали. Представям ви 5 от тях.


1.  Капитан Планета - Да пазим природата  и да се грижим за нея!



В различни епизоди Капитан Планета лети, има голяма сила и показва телепатични и емпатични способности. Негови помощници са 5 деца от всички континенти. Тяхна  мисия е заедно  да опазят планетата от всякакви посегателства. Всички  деца имат по един пръстен с магическа сила - земя, вятър, вода, огън и сърце. Популярното мото от филмчето е "The power is yors"(Силата е твоя) - така мотото апелира, че всеки от нас може да направи нещо добро за планетата.



2.   Приключенията на Гумените мечета - Да бъдем задружни и да правим добро -  това истинска магия!


Тук се разказва за приказните гумени мечета, които живеят тайно в кралство Дънуин, пазейки от другите жители своите знания и традиции. Една от тайните им сили е магически сок. Съюзници на гумените мечетата от Гумената долина са няколко жители на град Дънуин: крал Грегор , дъщеря му Кала и  пажът Кевин. Те имат общ враг - херцог Трън, който иска да завземе властта над Дънуин със своите огри за да властва и да твори злини. Но мъдростта, храбростта, задружността и добротата на мечетата успяват да го оборят.


3. Тайнствените златни градове -  Да ценим  историята на прадедите си, като се стремим да я запазим!


Сериите са с много приключенски дух. Три деца - две момчета и едно момиче. Те са от различни култури странстват по света в търсене на тайнствените златни градове. Освен, че желаят да  открият древните градове, те желаят  и да ги опознаят и да ги опазят от алчни хора искащи да ги ограбят и завладеят. Техен закрилник е капитан Мендоса. Всеки епизод завършва с кратък документален филм, информиращ за различни исторически и технологични факти.


4.Батман - Да защитаваме по-слабите от нас!


Брус Уейн е  интелигентен, пробивен и добър мениджър на своята компания „Уейн Ентърпрайсис“. Въпреки наличието на тези положителни черти,  умишлено демонстрира егоцентризъм и непохватност, за да запази в тайна своята самоличност на супергерой - никой не знае кой се крие под костюма на прилеп. С високите стандарти които поставя, сериалът оказва дълбоко влияние върху анимационния жанр за супергерои.
Сериалът, носител на награда Еми, бързо се сдобива с много похвали за ясно очертаната си изпъстрена анимация и за добре обмислените си сценарии, и веднага става хит.


5. Мечо Пух  -  Да бъдем истински приятели!


Всеки когото попитате за анимационен сериал, в който основна тема е приятелството ще се сети за Мечо Пух.  Той е герои от разказите и стиховете на английският писател Алън Милн и е един от най-известните литературни герои от книгите за деца. Разбира се страхотно, е че има направен сериал по този герой и неговите приятели.  Неговите вечни спътници в горските приключения са Йори, Тигър, Прашчо, Зайо, Бухалът, Кенга, Ру  а понякога се включва и Кристофър Робин. Един от известните цитати гласи:
 - Ще бъдем ли приятели завинаги? - попита Прасчо.
- Дори и за по-дълго! - отговори Мечо Пух.

Коментари