12 любопитни факта за Айфеловата кула


1. Айфеловата кула е построена за 2 години, 2 месеца и 5 дни – за тогавашното време това е  рекорд.  Официално е завършена на 31 март 1889г.

2. Айфеловата кула не винаги е била кафеникаво-ръждива. През 1889г. е била боядисана в жълто, а от 1954 и 1961г. е била решена в кафяво-червената гама.


 снимка - The original time-lapse photography.


 3. В света  няма друга кила, като Айфеловата  - направена изцяло от желязо и стомана.

 4. Айфеловата кула е кръстена на френския инженер Александър Густав Айфел - той е създател на нейния проект.

 5. Първоначално планът е бил тя да издържи едва 20 години.

 снимка - автор неизвестен

6.  Оказва се, че не всички французи се гордеят с постройката, тъй като според много от тях била ''безполезна" и дори ''грозновата".

7.  През Първата световна война Айфеловата кула е била много полезна, тъй като от върха ѝ военните са можели да изпращат сигнали директно към войските на фронтовата линия.

8.  През зимата Айфеловата кула се свива. Измервания сочат, че тя губи между 4 и 8 сантиметра, когато температурите са под минуса.

снимка - неизвестен автор

9. Целият проект по издигането на Айфеловата кула възлиза на 6, 5 млн. франка.

10. Всяка вечер, на всеки час, по Айфеловата кула блещукат хиляди малки лампички, като светлинното шоу трае по 5 минути.

11.  Според някои проучвания Айфеловата кула е и най-известната и фотографирана забележителност на земята.

 снимка - gtsstatic.com

12.  Днес Айфеловата кула привлича повече от 7 милиона туристи годишно. Двойно повече от небостъргачът „Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк, който има около 3,5 млн. любопитни гости ежегодно.









източник-vesti.b, pochivka.com

Коментари