Побити камъни


Преди много векове, когато морето е достигало до земите край днешната Варна, то се охранявало от титани, подчинени на Бога на морето. Близо до това място имало малко селце, в което живеел млад момък.
Един ден Бог му разкрил своето име, но го обрекъл завинаги да пази тайна. В замяна му дарил безсмъртие, като го предупредил, че ако някога се изкуши и разкрие името Божие, отново ще стане простосмъртен.
В една ранна сутрин, докато момъкът се разхождал по морския бряг, съзрял невероятно красива местна девойка. Влюбили се от пръв поглед. Но когато се върнал в селото и разпитал местните първенци за момичето, те му казали, че е отредено девойката да стане жена на предводителя на морските титани.
В името на любовта той се престрашил и отишъл при титаните. Казал им, че е готов на всичко, за да вземе момичето. След кратък размисъл те му казали, че ще му дадат девойката само ако се съгласи да им разкрие името на Бога. Той поискал един ден за размисъл и се уговорил с титаните да се срещнат на другия ден преди изгрев, на брега на морето.

На следващата сутрин се срещнали на морския бряг. Младият мъж бил направил своя избор - да жертва безсмъртието си за любовта. Заявил на титаните, че е готов да им разкрие името на бога. След което започнал да подрежда телата им по морския бряг. Накрая им казал: "Аз току що изписах името на Бога с вашите тела".
Бог от високо наблюдавал всичко и останал поразен от невероятно дръзката постъпка на момъка в името на любовта. Той решил да накаже титаните, затова че посегнали на безсмъртието на младия човек. Когато първите слънчеви лъчи озарили морския бряг, титаните мигом се превърнали в каменни колони, и останали завинаги както ги бил наредил момъка. А младият мъж тръгнал по брега да открие своята любима. В мига, в който се срещнали и се прегърнали, под краката им бликнал извор с чудодейна лековита вода.


източник -  bgchudesa.com
снимка -  freevarnatour.com

Коментари