Богатите на здраве малини

Те са съблазнителни със своя аромат и на вкус си струва да бъдат опитани.
 В  Европа  придобиват известност, когато  кръстоносците ги донасят със себе си, връщайки се от поход, към своите зами. За родно място на вкусния плод се счита планината Ида намираща се  в
днешна Турция. Въпреки че през XVIII век малините са вече широко известни в Европа, но отглеждането им започва доста по-късно.


1. Малините съдържат високо количество калий, витамин А и калций.

2. Утоляват жаждата и подобряват храносмилането.

3. Те съдържат  около 50% от препоръчителния дневен прием на витамин C.

4. Малините, са много здравословна храна, защото не съдържат мазнини, холестерол или натрий. Малините  са добър източник на желязо и фолати (който се използва, особено при лечение на ниско червени кръвни клетки или анемия).

5. Те  съдържат в себе си много  фибри. Половин до един килограм малини на ден може да осигури двадесет до тридесет грама, които са задължителни при възрастните за деня.

6.  Подходящи са за хора  страдащи от диабет-2 и  сърдечни заболявания.

7. Пресните плодове от малина, както и малиновия сок се препоръчват при чести повръщания при бременност.

8.  Тъй като, имат висока киселинност са подходящи при стомашно чревни разстройства.и са

9. Изключително богати са на антиоксиданти.








Коментари