Среща с Оливър Туист

Днес е 12 юни Световният ден за борба с детския труд. За детската експлоатация на труд, за "откраднатите" им безгрижни дни и в повечето случаи липсата на добро бъдеще - се коментира много. За съжаление, обаче се прави твърде малко за разрешаването на този проблем. Няма да изписвам статистики, нито ще изброявам държави, в които това е въпрос на оцеляване.  Бих искала да ви припомня историята за един малчуган, който въпреки
многобройните несгоди, с които се сблъсква успява да съхрани доброто си сърце.
Оливър Туист e герой на писателят Чарлс Дикенс. По него са направени анимационни филми, телевизионни и игрални филми и мюзикъли. Най-напред книгата започва да се публикува месечно в "Bentley's Miscellany" от февруари 1837 до април 1839 година. Това е първата книга в английската литература, в която главен герой е дете.   Възможно е вдъхновението за написване на романа да е дошло от истинската история на Робърт Блинко (1792-1860), сирак, израсъл в сиропиталище и принуден да работи от 7-годишна възраст.
Накрая историята завършва благополучно Оливър узнава тайната на своя произход и намира истински приятели. 
 Днес ще го срещнем, може би малко по различен от героя. Той ще е с големи дълбоки очи, пълни с жажда за по-добър живот. Какво можете да направите за него ли?! Подарете му усмивка и приятелска ръка.
снимка - hinterlandtimes.com.au

Коментари