Има нещо прекрасно в това да напишеш първите думи на една приказка...

 "Има нещо прекрасно в това да напишеш първите думи на една приказка.  Никога не знаеш къде ще те отведе." -  Беатрикс Портър

 
Тя е талантлив автор и акварелен художник с изключителни способностиИзползва тези си таланти, за да направи серия от книги за деца, които се четат по целия свят. Книгите и никога не са загубвали своята популярност. Днес повече от два милиона нейни книги се продават всяка година в световен мащаб - което е четири книги всяка минута! Известна е с многобройните си приказки, чиито главни герои са животни облечени с жакет, панталон и шапка.


 Беатрикс Потър е родена в Южен Кенсингтън , Лондон на 28 юли през 1866 година в семейството на Рупърт Уилям Потър по професията - адвокат и  Хелън Потър. По късно има и брат на име Бертран, с който са на близка възраст.  Нейните родители са я  образовали у дома и затова тя не е имала  възможност да се среща с други деца. Вместо това  се  е забавлявала заедно с голямото си разнообразие от домашни любимци. Ваканциите малката Биатрикс прекарвала в Шотландия и Лейк Дистрикт, именно там се поражда обичта и към  природата. Тази своя любов тя често изразявала чрез рисуване. Родителите на Потър за съжаление не подкрепяли интересите на дъщеря си, но това само я амбицирало още повече.
 „Зайчето Питър” е една от най-известните и книги, която тя успява да публикува на 35-годишна възраст.

  Заради тайния си годеж със своя издател Норман Уорн, тя отново среща недоволството на своите родители. Малко преди сватбата им Уорн умира.
 Посредством финансовата независимост, която придобива благодарение на високите продажби на книгите си, Биатрикс купува ферма в Лейк Дистрикт, където се отдава на любимите си занимания. Тя продължава да  прави  сама илюстрациите към своите творби. През 1913г. се омъжва за местен адвокат на име Уилям Хийлис.  Без да прекратява писателската си дейност, Потър става фермер и започва да отглежда овце. Биатрикс се запознала с местен свещеник, който по-късно, през 1895г. основал National Trust – организация, чиято дейност е свързана с опазване на околната среда. Тя изпитвала нуждата да защити  региона от набезите на индустриализацията. Тази идея  съхранявала до края на живота си през 1943г.
Биатрикс Потър публикува общо двадесет и три книжки за деца с красиво илюстрирани животински приказки, давайки им живот. Някой от тях са;
 „Катеричето Лешничко”, „Глостърският шивач”, „Бебо Бенджамин”, „Двете лоши мишки”, „Мисис Тиги-Мигъл”, „Джереми Рибаря”, „Котето Томи”, „Зайчетата Каламбичета”, „Джемайма Патравата патица”. 
 Историите и се превеждат на многобройни езици и се интерпретират в различни форми на изкуството – балетни постановки, игрални и анимационни филми, омагьосвайки деца и възрастни за поколения напред.





източници -  visitbritainsuperblog.com, wikipedia.org,

Коментари