Какво е моаи?



Далеч в средата на Тихия океан се намира  остров,  на който има  останки от една цивилизация -  отдавна е изчезналаМълчаливи каменни хора се издигат нагоре от
земята, тяхното име е "моаи". Те представляват изправени каменни статуи с форма на човешки глави. Уникалните монолити са над  от около 1 м. до над 11 м. Лицата им се характеризират с необичайно дълги и остри носове и издължени уши.  "Rapa Nui" (първото име на острова)   е един от най-изолираните населени острови на планетата Земя, и историци през вековете не са успели да отговорят на простия въпрос - "Откъде Rapa Nui се е появил?"
Първият европеец, стъпил на тайнствения остров, е Якоб Рогевен. Това се е случило   на 5 април 1722 г., Великден, откъдето по-късно островът става известен с иемето "Великденски остров". По-късно на това място акустират корабите на Джеймс Кук и Лаперуз.

  В каменната кариера все още стоят десетки недовършени статуи, които сякаш внезапно са били изоставени от своите творци.  До днес не е изяснено с каква цел са изработвани причудливите каменни глави и какво се е случило с техните създатели, които не са успели да завършат започнатото.



източник -  globalen.bg

Коментари