10 от най-непокътнатите места на планетата


Днес 22 Април - световният Ден на Земята. Той е бявен за международен празник  през 1990г.  Нерелигиозният празник се чества всяка година от над 500 млн. души по цял свят, от 174 различни държави. Основната идея на тази инициатива е да ни подтикне да бъдем по-внимателни към околната среда и да полагаме повече грижи за да я запазим чиста и непокътната. По повод Деня на Земята Ви
представям  най-девствените места на планетата, които все още не са замърсени от човека. Статистиката е на  RIA Novosti.

снимка -  Dmitry Pichugin  

Монголия 


снимка - flickr.com/ eriktorner
 
Тибетското плато в Централна Азия е сред най-девствените райони на света. Много от най-големите реки в света са с произход от Тибет.



снимка - Jgz

Република Коста Рика е една от най-малките страни в Централна Америка.


 снимка - RIA Novosti. Pavlov

Тува е място с на над 430 езера, повечето от които са с ледников произход.


снимка - Ales Nowak

Сахара, която заема 30 на сто от африканския континент, е най-голямата пустиня в света и един от най-девствените райони. Сахара е най-горещото място на Земята, с летни температури често надвишават 57 градуса по Целзий. 


  снимка-RIA Novosti. Alexei Naumov

Хималаите, са най-високата планинска верига на Земята се простира през Индия, Непал, Китай, Пакистан и Бутан. Национален парк Сагармата в Непал е част от списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, който бе създаден, за да се съхранят природните ресурси и традициите на хората по целия свят.


снимка - RIA Novosti. V. Chistyakov

Списъкът включва също и Антарктида, южният континент на Земята.


снимка - RIA Novosti. Alexey Kudenko

Полуостров Камчатка в североизточната част на Евразия и е "дом" за почистване на реки. Повечето от реките  на Камчатка извират от планини и ледници, което обяснява чистотата и качеството на водите им. 


снимка -  Photoworld

 Езерото Байкал в южната част на Източен Сибир има тектонски произход. То е най-дълбокото езеро в света и най-големият му естествен резервоар на прясна вода.



 снимка - sdimitrov

 Арктическият регион, състоящ се от най-северните земи в Евразия и Северна Америка, е в непосредствена близост до Северния полюс.




източник - en.ria.ru

Коментари