Знаете ли какво съдържа какаото?!

Какаовите плодове са познати на хората в Бразилия от много векове насам. Ацтеките в Мексико и други съседни на него държави употребявали тези плодове за приготвяне на ароматното питие. Наричали го шоколатъл, откъдето всъщност произлиза и днешното име на шоколада, а именно какаото е в основата на приготвяне му.
Продуктът е пренесен в Европа през XVI век от испанците, когато завладяват Латинска Америка.


1.  Захар – какаовото зърно съдържа много въглехидрати, но повечето от тях са скорбяла и разтворими и неразтворими фибри.

2.  Антиоксиданти – какаовите зърна съдържат полифеноли (близки до тези във виното), които от своя страна имат добри антиоксидантни свойства, полезни за здравето.

3. Теобромин – теоброминът е много лек стимулант с леко диуретично действие. Важно е да се знае, че той може да е токсичен за животни като кучета, котки, папагали и коне.

4.  Кофеин – какаовите зърна съдържат  много по-малко от кафето или дори чая.

5. Фенилетиламини – те са слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на произвежданите от самото човешко тяло допамин и адреналин.

6. Серотонин – какаото и шоколадът могат да повишат нивото на серотонин в мозъка.

7.  Основни минерали – какаовите зърна са богати на много основни минерали, включително магнезии, калций, желязо, цинк, мед, калии и манган.

8.  Витамини – A, B1, B2, B3, В5, C, E.



източник - puls.bg

Коментари