Ароматната лавандула и нейната история

Документирано, е че  преди 2500 години лавандулата е била позната билка на много народи.

Различните нации бързо са разгадавали тайнствените и свойства. Използвали са я  за направата на успокояващи масла, прогонвали са насекоми, чрез силния  и аромат, също така са я изсушавали и забележете - пушили.

 Още в древни времена е била използвана за мумифициране и като парфюм от египтяните.
 Римляните използвани лавандулови масла за къпане, готвене, и за ароматизиране на въздуха. 
В Европа по време на ренесанса жените простирали прането си над лавандулови храсти, или  поставяли  стрък изсушена лавандула между дрехите си за да ги ароматизират.
  Във Франция  през XVI век  лавандулата е спомогнала срещу инфекции.  По време на епидемия от холера  занаятчиите - производители на ръкавици,  били лицензирани да парфюмират  стоките  си с  лавандула, така те избегнали болестта.
През XVII век в Лондон по време на върлуваща тогава чума, населението закачало лавандула пред вратите си, вярвайки, че страшната болест ще подмине домът им. За превантивна мярка хората се къпели с оцет, който съдържал лавандула.
 Базирайки се на познанията на германската монахиня Хилдегард от Бинген живяла през 1098г. - 1179г., можем да използваме лавандулата като лек срещу мигрена. Монахинята е смесвала лавандулова вода с джин или бренди, за съжаление не се упоменава дали въпросната дама е използвала отварата като напитка или като компрес. 
В наши дни лавандулата продължава да има широко приложение. Прилага се при неврастения, сърдечна невроза и безсъние.  Тя има болкоуспокояващо, нервоуспокояващо действие. Използва се като дезинфектант, като подправка,  в производството на парфюми, козметика, при направата на бои и  в керамичната промишленост. 





източник; lavenderfarm.com





Коментари

  1. Базирайки се на познанията на германската монахиня Хилдегард от Бинген живяла през 1098г. - 1179г., можем да използваме лавандулата като лек срещу мигрена. Монахинята е смесвала лавандулова вода с джин или бренди,–Браво на автора,всеизвестен е факта,че през 11–12 век,има масова консумация на бренди и джин в упоменатите места на средновековна Европа–предимно внос от бъдещето.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар