Планински кристал - легенди

Думата кристал произлиза от гръцката κρύσταλλος (krystallus), означаваща лед. Древните хора смятали планинския кристал за вода, която е замръзнала за вечни времена. Интересно е да се спомене, че първоначално гърците са използвали думата кристал за всички разновидности на кварца, а планинския кристал конкретно са наричали асентета - без сърцевина.


Кърмачките от векове носят огърлици от планински кристал, за да не им секва млякото, а индианците и до сега го поставят като свещен камък в люлката на новороденото.
Японците наричат планинския кристал тама- съвършения скъпоценен камък, а китайците чин и винаги са го почитали и уважавали като талисман за концентрация.
От хилядолетия жреците и шаманите знаят, че кварцовия кристал може да промени негативните мисли в положителни, ако онзи, който го използва е правилно мотивиран и съсредоточен. Миньорите са мислели, че боговете и духовете живеят в палати от планински кристал. Чрез този минерал по време на медитация будистите постигат просветление, а кълбата на ясновидките от стари времена са изготвени от планински кристал. Държан в ръка, успокоява при стресови ситуации. Магнитните трептения на планинския кристал в естествения му вид привеждат в хармония жизнената енергия на хората около него.

Коментари