Големият глас с голямото сърце


"Аз съм много обикновен човек. Въпреки всичко, което ми се е случвало, аз се стараех да остана обикновен човек – такъв, какъвто започнах".
 - Лучано Павароти


Кой е този тенор, чийто глас всеки може да разпознае?!
Той е бил благословен с глас на рядка гама с красота и яснота, което е най-доброто време на 60-те, 70-те и 80-те години. Наричат го "Кралят на високите C's". Бил е част от най-известното трио в света. Носител е на наградата "Кавалер на Големия кръст" – висш италиански орден за заслуги. Поставя два световни рекорда за "Гинес":
-1/ за най-много извиквания на бис на сцената – 165

-2/ за най-добре продаван класически албум за "The Three Tenors in Concert" с Пласидо Доминго и Хосе Карерас. 
- Снимал се в романтичната комедия "Yes, Giorgio" (1982) и в повече от 20 телевизионни адаптации на оперни представления.
-Бил е близък приятел на принцеса Даяна.
Лучано Павароти е роден на 12 октомври 1935 г. в Модена, Италия.
Той е по-голямото дете в семейството, има по-малка сестра. Баща му, Фернандо Павароти, е бил хлебар, но е бил надарен  с красив  тенор. Не се е занимавал професионално с пеене, но е имал малки изяви на сцена. От него Лучано е наследил любовта си към музиката. Майка м Адел Вентури е работела в местната фабрика за пури. Младият Павароти от ранна възраст е показвал различни таланти. Бил е младши вратар по футбол  в местния отбор.  За първи път е запял пред публика заедно с баща си в "Coral Rossi", мъжки хор от Модена Печели първа награда в международен конкурс хор в Уелс, Великобритания. И успеха започва постепенно да го съпътства. 
 През 1954 г., на възраст от 19, Павароти решава да направи кариера като професионален оперен певец. . След шест години на проучвания, той е имал само няколко представления в малките градове без заплащане. По това време Павароти се е  издържал с работата си като учител в училище на непълно работно време и по-късно застрахователен агент
 През 1961г. той се жени за приятелката си, певицата Адуа Верони, и двойката има три дъщери. Павароти прави оперния си дебют на 29 април 1961 г., като "Родолфо в La Boheme" от Джакомо Пучини в операта в Reggio Emilia



През 1963г., в Лондон  прави своя международен дебют. През същата година той  среща Джоан Съдърланд  и двамата започват една от най-легендарните партньорства в вокална история
 През 1990 г. Павароти предобива още по-глобална известност след изпълнението си  на арията "Турандот","Nessun dorma" на Пучини.  Някой от най-известните му самостоятелни албума са;
„Любими италиански арии”, „Павароти на концерт”, „Оперни дуети”, „О соле мио”,
„Мама”, „Летя” и др.  През 1967г. се за жени втори път за Николета Мантовани, която му ражда близнаци през 1998г. Момченцето умира няколко часа след раждането и остава само дъщеричката им.  Павароти е познат и с дейността си на хуманист. Основател на "Pavarotti & Friends" годишни благотворителни концерти. Пее на една сцена с изпълнители от всякакви музикални жанрове в подкрепата на различни благотворителни каузи. Заедно с Боно от U2 събират 1 500 000 долара през 1995 г. на благотворителния "Концерт за Босна".
През март 2004 г. Лучано Павароти прави последното си представление в операта "Тоска" в New York Metropolitan Opera. През 2005 г. започва турне в 40 града.
През 2006 г. претърпява операция от рак на панкреаса. Планираните му представления за годината са отложени. Лучано Павароти умира от бъбречна недостатъчност на 6 септември 2007 г. в дома си в Модена, Италия. И до днес се организират благотворителни концерти в чест на Лучано Павароти. С голямо телосложение, с голям глас и с голямо сърце, той за винаги остава в сърцата на всички, които поне веднъж са чули гласът му.






източник -div.bg, imdb.com
 

Коментари