Писателят притворил своите халюцинации в шедьоври

 Кой път да поема оттук? – попита Алиса. – Зависи къде искаш да стигнеш – отговори Усмихващият се котарак. – Няма значение – отвърна Алиса. – Товага няма значение и кой път ще поемеш – усмихна се загадъчно Котаракът.
 Из „Алиса в Страната на чудесата“ - Луис Карол

Роден е 1832г. в Деърсбъри, Великобритания.
Той е бил британски писател  с изключително въображение, а за някои хора по него време то било дори прекалено ексцентрично. Освен писател е бил философ, логик, математик и фотограф. 
  Поради леко заекване трудно е успявал да изговаря името си.  Желаел е да бъде писател на детски романи и разкази и така започнал да пише под псевдонима Луис Карол, тъй като до тогава е бил повече известен като преподавател по математика в Оксфорд.

  Първите си литературни стъпки прави в семейното   списание „Миш-маш“, което издава от 1855г. до
1862 г. за да радва  близките си.
 Чарлз Доджсън  се е  превърнал в легенда за децата  с книгата  си "Алиса в страната на чудесата"1865г. 
 За съжаление е боледувал от тежка мигрена и частична епилепсия, които причинявали така наречените микропсия и макропсия. Тези мозъчни заболявания карали болния в моменти на пристъп да вижда една обикновена чаша за чай така, сякаш е по-голяма от него самия, или пък едно обикновено дърво сякаш е бонзай например.  Понякога, той работел до изтощение - по 13-16 часа на ден. Безсънието, мигрената и халюцинациите били причина да му се привиждат всякакви странни същества. Днес в медицината тези симптоми носят името синдром „Алиса в страната на чудесата". След тежка пневмония  умира на 65г. през 1898г.
Интересното, е че главния персонаж Алиса е  истинско момиче, с което Луис Карол се  е запознал, когато  то било на четири години. Момиченцето се казвало Алис и е било дъщеря на декана на колежа, в който  Джонсън преподава. След като Алис  е прочела първата книга, е попитала писателят, дали може да напише още една интересна история със своята съименичка и така той написва " Алиса в огледалния свят" 1871г.

                                                                 
  Алиса и снимка на Алис  направена от Чарълс Джонсън

 Историите за малкото момиченце са били допълнително популяризирани с безброй театрални, филмови, телевизионни адаптации, които продължават и в наши дни.



източник: evanderweb.co.uk, gospodinovanelly.blogspot.com

Коментари