Жени променили света част 1

Това е първа част от статията за най-известните жени оставили незабравими следи в световната  история. Жени, борили се за собствените си права и защитавали правата на другите. Отстоявали  възгледите си и противопоставяли се срещу несправедливостта. 
Или просто жените, който са дали своя принос на света.



1. Мария Кюри 1867г.-1934г.
Тя е физик и химик, и първият човек, който получава две Нобелови награди.
 Родена в Полша, но работила във Франция, Мария Кюри има заслуга за ранното изучаване на радиоактивността, откриването на радия и полония и изнамирането на начини за прилагане на радиологията в медицината.



 ”Животът не е лесен за никого от нас. Но какво от това? Трябва да запазим постоянството и най-вече доверието в себе си. Трябва да вярваме, че сме надарени с нещо и че това нещо трябва да бъде постигнато.”- Мария Кюри

 

 2.  Бети Дейвис 1908г.-1989г.
 Бет Дейвис е  американска филмова, телевизионна и театрална актриса.  Тя не само известна с ролите си, тя е първата жена президент на Академията за филмови изкуства и науки. Дата и фотограф: Unknown.


 "Ако никога не сте били мразени от вашето дете, никога не сте били родител."
  - Бети Дейвис



3. Марлене Дитрих 1901г.-1992г.
  През 1951 . Била е поканен от нацистката партия преди избухването на Втората световна война-отказала е категорично предложението им. Марлене напуска  родната си Германия и заминава за САЩ поради отвращението си към своите политики.
Фотограф: Публичност Shot за "No Highway в небето"



 "По-добре си дръж езика зад зъбите, ако не мжоеш да предложиш нищо по-добро в замяна на онова, което не ти харесва."- Марлене Дитрих



4. Амелия Ерхарт 1897г.-1939г.
 Англичанката Ерхарт е първата жена пилот прелетяла сама над Атлантическия океан  и Тихия океан през 1935 година; изчезнала безследно над Тихия океан през 1937 г., при опита си да направи околосветска обиколка със самолет.


 "Никога не прекъсвайте някого да направи нещо, за което вие казвате, че не може да се направи."- Амели Ерхарт



 5. Aнне Франк 1929г.-1945г.
 Тя е било едно смело, младо, еврейски момиче, което се е скрило от нацистите със семейството си в Амстердам. Водила си е дневник, който се превръща в една от най-разтърсващите и четени книги на всички времена. Този портрет е направен само няколко месеца след като Франк и семейството са намерили своето убежище през далечния  10 октомври 1942 година. Дата: 1942 година. Фотограф: Unknown.


"Въпреки всичко, аз вярвам, че хората са наистина добри по душа."-Анне Франк



6. Принцеса Даяна 1961г.-1997г.
Тя е била английска принцеса на Уелс, член на британското кралско семейство. В продължение на петнадесет години е съпруга на Чарлз, принц на Уелс.
  С неуморимият си дух  и безрезервно отдаване в помощ на хората, Даяна е  спечелила сърцата не само на британците,  а и  на хора по целия свят.


 "Направете нещо добро, без да очаквате някакви благодарности или отплата, знаейки, че някой ден някой може да направи същото за вас." - Принцеса Даяна



7.  Майка Тереза 1910г.-1997г.
Агнес Гонджа Бояджиу, по-известна с монашеското си име майка Тереза, е индийска католическа монахиня от албански произход. Жена символ на доброто заслужила си безспорно Нобелова награда за мир. В годината на нейната смърт 1997г. организацията на Майка Тереза ''мисионери на милосърдието'' е извършила 610 мисии в 123 държави. Дата: 1986. Фотограф: Túrelio. 

"Прави така, че всеки, който дойде при теб, когато си тръгва, да се чувства по- добре и по-щастлив." - Майка Тереза






8. Флоранс Найтингел 1820г.-1910г. 
Тя става известна с пионерската си работа, като сестра, по време на Кримската Война, където се грижи за ранените войници.
 Наричат я  "Дамата с Лампата" заради навика й да прави обиколки през нощта.
 Множество домове, болници и училища по цял свят, носят името на Флоранс Найтингейл.




 "Невъзможно е да станеш добър войник, ако не си поне малко глупав." - Флорънс Найтингейл




9.  Елинор Рузвелт 1884г.-1962г.
 Тя е била застъпник за граждански права за жените. Била е също така основател на Асоциацията на ООН от САЩ с цел насърчаване на американска подкрепа за Организацията на обединените нации. Дата на снимка: 20 юли, 1933. Фотограф: Unknown



"Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си."-
Елинор Рузвелт




10. Маргарет Тачер 1925г.-2013г.
 Известна като ''Желязната лейди" Маргарет Хилда Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен е британски политик и първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство — позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г.
  Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Замислете се за някой ден, от който сте наистина доволни в края. Това няма да е ден, през който сте се шляли, без да вършите нищо. Това ще е ден, през който сте имали страшно много неща за вършене и сте ги свършили всичките!"- Маргарет Тачер









информция- chemgeneration.com, webdesignerdepot.com

Коментари