Легенда за кафето и как е открито!



Легендата за кафето възниква в етиопските планини, където и до днес в продължение на векове растат дървета с кафе, тъй като те имат свойството да съществуват в продължение на много, много годиниРазказва се за един козар на име Калди, който пасял козите си в тази местност.  Веднъж той открил, че  след като  козите му, се хранели с плодове от определено дърво, те ставали толкова енергичен, че  не искали да спят през нощта.

Калди  докладвал констатациите си на игумена на местния манастир, който е направил едно питие с плодове и открил, че тя го държи нащрек  дълги часове след вечерната молитва. Скоро игуменът е споделил откритието си с другите монаси в манастира, и все така бавно познаване на тонизиращи ефекти на плодовете започнало да се разпространяваДумата кафе се премества на изток и достига Арабския полуостров, след това, тя започнала пътуване, което  се е  разпространило в целия свят.


 Въпреки, че  никога няма как  да знаем със сигурност, дали легендата за Калди е истина, но има нещо достоверно в нея.
 Днес кафето се отглежда в множество страни по света. В Азия или Африка, Централна или Южна Америка, островите в Карибско море или Тихия океан Може да се проследи  тяхното  начало от  дърветата в древните гори на кафе етиопското плато.
 Само за 100 години , кафето е утвърдила като стока за култури по целия свят. Мисионери и пътешественици , търговци и заселници продължавали да носят кафе семена на нови земи и  дървета с кафе са засадени в световен мащаб. Насаждения са  били установени в прекрасни тропически гори и по стръмните планински възвишения . Някои култури, процъфтявали , а други са били краткотрайни. И до края на 18-ти век , кафе е станала една от най-рентабилните експортни култури в света.







източник: ncausa.org
national coffee association USA


Коментари