Здравец за здраве

 Здравецът е едно от най-ценените растения по нашите земи, но както в  Европа,  така и в Азия може да се открие.  Латинското наи- менование на здравеца е гераниум (Geranium). Произхожда от гръцката дума 'geranos', което означа- ва 'жерав' и е свързано с формата на плода, напомнящ клюн на жерав.

Почти всички видове здравец се използват в народната медицина при простудни заболявания, стомашни разстройства, кожни възпаления,
заболявания на черния дроб и бъбреците, туберкулоза, малария, зъбобол, ревматизъм и др. Намират приложение и в традиционната медицина за приготвяне на лекарства. От листата на здравеца може да се извлича витамин С. Тъй като цъфти продължително е познат и като медоносно растение. Медът, събран от него, има златист цвят, богат е на витамини и хранителни вещества, а и е много ароматен.

Обикновено се събира през летните месеци.
 Древните лечители вярвали, че колкото по-силен е ароматът на едно растение, толкова по-подходящо е то за борба с болестите. Може би именно свежото ухание на здравеца го прави символ на бодрост, здраве и дълголетие. Разпространено е поверието, че саксия здравец на прозореца или в спалнята е сигурна гаранция за дълъг и щастлив живот, непомрачаван от болести и страдания.






източници: artgradina.com,blog.bg

Коментари