Кое е момичето с перлената обица?


"Момичето с перлената обица"  е картина известна още с името ''Мона Лиза от севера".
Тя е на холандския  художник Йоханес Вермеер, който през 1665г. я  рисува с маслени бои върху платно.
За съжаление  талантливият художник умира много млад и оставя само 37 картини, които в момента са изложени в различни музеи по света.
В университета за  за хуманитарни науки  в Ню Йорк се правят симпозиуми на тема- "Кое е момичето с перлената обица?"

  Писателят Лорънс Уешлър, предполагат, че може да е най-голямата дъщеря на художника, Мария. Но много учени изследвали живота на художника, отхвърлят тази идея. В резултат от този категоричен отказ писателката Трейси Шевалие измисля алтернативен отговор на една от големите загадки на изкуството – кое е момичето с перлената обеца?  
Тя написва роман, в който ''момичето с перлената обеца'' е прислужница семейство, Грит  и има връзка,  е единствено и       само емоционална.
Така по-късно през 2003г. британския режисьор Питър Уебър създава филом по книгата. Главната героиня е изиграна от актрисата Скарлет Йохансон.
До днешна дата има само догадки и все още няма категоричен отговор.
Но това е въпрос на време, а докато чакаме можем да посетим красивата Холандия за да видим оригинала в музея "Маурицхойс" в Хага. В него са изложени бляскава колекция от големите холандски и фламандски майстори от 16 - 18 век. Той е признат за един  едни от  най-хубавите малки музеи в света.






източник: slate.com/
 


Коментари