Жени променили света част 2

Представям ви втора част на "Жени променили света"  Това са  те - жените променили всеобщата представа в обществото за нежния пол. Те са  жените който ни карат да се замислим - Колко много неща можем да постигнем, стига да пожелаем.


11. Мерлин Монро - 1926г. - 1962г.
 През 1926г. в болница в Лос Анджелес се ражда момиче на име Норма Джийн Бейкър и едва две седмици след рождението си тя е изоставена от майка си.  До 16 годишна възраст, тя обикаля приемни семейства, които по-никакъв начин  не може да се каже че успяват да и дадат топлина и семеен уют. Затова тя се жени, а по късно се развежда заради ултиматум даден и от съпруга. През август 1946 Норма Джийн сключва контракт със студиото "ХХ Centuty Fox" като статистка. От киностудиото я кръщават с ново име, под което по-късно става прочута - Мерилин Монро. Създават се  биографични филми за нея. Мерлин си остава пример за маниер, женственост и неустоим чар.



 "Не прощавам на хората, защото съм слаба, прощавам им, защото съм достатъчно силна да знам, че хората правят грешки." - Мерлин Монро



12.  Коко Шанел - 1883г.-1971г.
 Габриел Боньор е истинското и име.  Коко Шанел  е модернист и революционер в дамската мода, тъй като вкарва мъжки елементи. Тя се превръща в една от най-известните модни дизайнерки на всички времена.


 "Ако си роден без криле, не им пречи да израснат." - Коко Шанел



13. Индира Ганди 1917-1984
Индира Приядаршини Ганди е единствената жена министър-председател на Индия.
  Отдадена и раздаваща се и най-вече помощта и е била насочена към бедните и онеправдани слоеве на обществото. Извършвала е  множество програми за социално подпомагане. Нейн е и лозунгът „Долу бедността!“.


"Не можем да говорим за свобода там, където хората гладуват." - Индира Ганди



14. Валентина Владимировна Терешкова - 1937г.
 През 1963г. Валентина Терешкова е първата жена летяла в космоса на борда на космическият кораб "Водосток 6". След полета в космоса завършва с отличие Военно-въздушната инженерна академия.  Едва след 19 години друга жена се престрашава да лети в космоса.


 "Ако жените могат да бъдат железопътни работници в Русия, защо да не могат да летят в космоса?" - Валентина Терешкова



15. Валя Младенова Балканска - 1942г.
 Валя Балканска е българска народна певица, чийто глас   прз 1977 година бе изпратен с космическата сонда "Вояджър" в космоса.  Единствената жена участник в "Космическата картичка на Земята". Валя Балканска става  носител е на "Орден Стара Планина" през 2002г.


"Българите не трябва да се делим, защото Господ ни е дал това, което си заслужаваме ние самите." - Валя Балканска - пред радио  Фокус.



16.  Кондолиза Раис - 1954г 
 Кондолиза  Райс е първата афро-американка Държавен секретар. Помогнала е  успешно с  преговори с  Близкия изток. Също така е  работила  активно за подобряване на човешките права в Иран.  Малко след приключването на мандата си като държавен секретар, през януари 2009 г., тя обявява, че планира да напише книга за дипломатическата си кариера.


"Понякога имаме нужда от общ враг за да ни обедини" - Кондолиза Райз 




17. Анджелина Джоли -1975г.
 Анджелѝна Джолѝ Войт е американска актриса и режисьор. Известна е с активната си позиция и благотворителните си акции по ред наболели хуманитарни въпроси.  Джоли повече от десет години е посланик на добра воля на ООН като през това време успешно е посетила десетки страни, помагайки на хиляди хора, които са били принудени не по своя воля да напуснат родните си места. Живее с актьора Брат Пит с когото имат шест деца – три осиновени  Мадокс (12г.), Пакс (10г.), Захара (9г.), и три биологични – Шайло (7г.), и близнаците Нокс и Вивиън (5г.).




"Обичаме, не когато намерим съвършения човек, а когато се научим да виждаме съвършеното в несъвършения човек." - Анджелина Джоли



18. Варис Дерие -  1960г. (най-ранна рожденна година, която и е определена)
 Сомалийка, момиче-номад, супермодел, писател, активист. В превод името и значи  "Пустинно цвете".  Варис Дирие разказва пред известно издание за трагедията, която преживяла и отваря очите на запада за нечовешките, глупави и примитивни традиции. В следствие на това през 1997 г., Кофи Анан я назначава за специален посланик на ООН, отговарящ  за премахването на FGM*.


 "Искаш да кажеш, че ти остави камилите, за да отидеш да живееш в света на белите?" А аз им отговарям: "Да, аз го направих, направих го по собствено желание и по моя начин. И постъпих правилно..." Варис Дерие







източници:cinefish.bg,  biography.com,standartnews.com



Коментари