Мостът Авиниьон

Мостът "Авиньон" -  както се подразбира по името си, се намира в Авиниьон, Франция. Той се издига над река Рона. Строен е между 1177 г. и началото на 1185 г. Той свързва Средиземно море и Лион, който по него време, бил важен търговски център през Средновековието.
 Всъщност не всеки знае, но мостът е известен с още едно име - Мост на свети Бенезет. Свети Бенезет бил овчар, на който се е явил Господ със заръката да построи мост над Рона. Чрез чудотворно повдигане на огромен каменен блок той успял да си намери спонсори, които да финансират начинанието, и така започнал строежа на почти 900 метров мост, "Авиньон". Но мостът не е издържал дълго на приливите на реката и постоянно трябвало да бъде поправян.



 През 1668 година мостът бил спрян от експлоатация и с времето останали само 4 от общо 22-те му арки. А неговият основател, Св. Бенезет бил погребан в малък параклис, който и до ден днешен се намира непосредствено до моста.
Всички помним песента "Sur le pont d'Avignon" от нашето детство. Оказва се, че песента не е съвсем вярна. Най-вероятно хората са танцували не върху моста, а под него,  на мястото където мостът минава над едно островче в реката.



източник - itilien.org, pochivkirual.wordpress.com/

Коментари