Най-великата реплика на Чаплин

 "Мислим твърде много и чувстваме твърде малко."
 - Чарли Чаплин

 Сър Чарлс Спенсър Чаплин е велик британски актьор. Той е режисьор, сценарист и композитор работил през по-голямата част от живота си в САЩ.  Роден е в  през 1889г. в Лондон.  Той е известен на публиката си най-вече с ролите си в нямото кино. Носител е на различни  награди, както от филмовата си кариера, така и като създател на текстове и филмова музика. Почива през 1977г. на 88години.
Великите слова са от  първият му звуков филм  през  1940г. "Великият диктатор". Ето какво призовават неговите слова:

"Съжалявам, но не искам да съм инператор - това не е моя работа. Не искам нито да управлявам, нито да завладявам. Искам, ако е възможно, да помогна на

 всички - евреи, неевреи, черени или бели. Ние всички искаме да си помагаме, човешките същества сме такива. Искаме да живеем във взаимно щастие, а не във взаимно отчаяние. Не искаме да се мразим помежду си. На този свят има място за всички и земята е достатъчно богата, за да осигури храна за всички ни. Пътят на живота може да бъде свободен и красив. Но ние загубихме този път. Алчността отрови душите на хората - тя обгради душите с омраза и ни поведе към окаяност и кръвопролитие. Създадохме скорост, но се затворихме в себе си: машините, които ни дават изобилие, но оставят в нас желание за още.. Знанието направи умовете на някой от нас цинични, безчувствени и жестоки. Мислим твърде много и чувстваме твърде малко.  Повече се нуждаем от човечност, от колкото от машини и  повече от добрина и нежност от колкото от хитрост. Без тези неща животът ни ще бъде жесток, а ние погубени. Самолетът и радиото ни сплотиха. Самото естество на тези изобретения крещи за добротата в човека, крещи за световно братство, за обединение на всички ни. Дори сега гласът ми достига до милиони хора по света. Милиони отчаяни мъже, жени и малки  деца жертви на системата, която превръща хората в мъчители и ги заставя да затварят зад решетки невинните.
За тези, които ме чуват - Не се отчайвайте! Отчаянието надвиснало над нас, не е нищо повече от  сянката на алчността, на мъката на мъжете, които се страхуват от човешкият прогрес. Омразата на хората ще премине и диктаторите ще умрат и силата, която са  отнели от хората отново ще бъде върната на хора. Докато има хора борейки и  умирайки за  нея, свободата никога няма да изчезне. Войници никога не се поддавайте на лоши хора да Ви мразят и  поробват,  да контролират живота Ви, да ви казват какво да правите, мислите и чувствате, да Ви управляват, да определят храната Ви и да се държат с вас сякаш не сте хора. Не се поддавайте на тези неестествени хора, на тези хора - машини. На хора с "машинен ум" и "машинно сърце". Вие не сте машини...Вие сте хора. Вие носите любовта към хората в себе си. Вие не мразите - само необичаните мразят. Само необичаните и неестествените. Войници не се бийте за робство бийте се за свобода.  В 17-та глава на евангелието от Лука е написано "царството небесно е вътре в човек" -  не само в един, не в група от хора - а във всички хора - в теб, в народа. Вие хора имате силата да създавате машини, да създавате щастие. Вие хора притежавате силата да направите света красив и  свободен. Да направите този живот едно невероятно приключение. Нека тогава в името на демокрацията използваме тази сила - нека се обединим. Нека се борим за нов свят, за почтен свят, който ще даде на хората шанс да работят, ще ни даде бъдеще, старост и сигурност. Обещавайки Ви тези неща, зли хора се качват на власт, но те лъжат. Те не изпълняват желанията си и никога няма да го направят. Диктаторите освобождават себе си, но поробват народа си. Нека ние се борим за да изпълним тези обещания. Нека се борим да, за да освободим света, да премахнем бариерите, да унищожим, омразата и липсата на толерантност. Нека се борим за един свят на разума. Свят, в който науката и прогреса ще донесат щастие на всички хора. Войни на демокрацията, да се обединим!"






източник - charliechaplin.com, youtube.com


Коментари